SPENNENDE HISTORIE PÅ SOLBERG HEIEGÅRD

(gjestene kan gjerne komme med ønsker om hva som skal bli fortalt)

 

Kampen på liv og død mot hestebjørnene(slagbjørnene). Årene 1730 – 1850.

 

De forskrekkelige snøvintere - bl. a. 1877-vinteren og 1937-vinteren der man ikke kunne se ut av noen vinduer i 1. etg., der man hadde tunnel fra våningshus til uthus, i 1877 lå snø i nordhellingene i høyonna (midtveis juli) mv.

 

Det dugelige gjestebodet – nyttårsaften i 1872. .." vi sværmede om i Syndens og Djævelens Tjeneste og gjorde just som Naturen drev os ind i Synd og Ugudlighet ".. skrev en svært så angrende gjest i et brev til Aabert Solberg født i 1850. Og det skjer en stor vending i gjestens liv.....

 

Overrettssakfører Risnes og hans velstående kone kommer til gårds.

 

Lofferen Brumbass får jobb og bolig på gården - bl. a. har han et stort mål i livet.

 

Den hemmelige kjelleren.

 

2 døgns likferd i år 1900 - i verste dypsnø, ulendt skogterreng og stummende nattemørke.

 

Den beryktede "Gamlekleiva". - Ferdsel med livet som innsats frem til år 1912.

 

Den dystre spaadommen på gården "det skal aldri blive fred senere".

 

Graven som ble stelt av en ukjent i et halvt århundre.

 

2 dagers storslagent bryllup – juni 1876 - med flotteste brud, traktering og gaver.

 

Nervefeberen(døden) kommer på førjulsbesøk i 1836. 3 kister kjøres samtidig til kirkegården.

 

Drapsmannen Tjøstel Solbergs blodige liv.

 

Styrken, hårdheten og vågemotet. "Gamle Peder" Solberg født i 1820. Den voldsomme håndemakta, bjørnejakta foregikk ikke med børse men med et enkelt håndvåpen, alle svære prøvelser og sykdom prellet av – moren døde, 8 av søskene døde osv., oppbyggingen av gården, pertentligheten – bl.a. skulle potetene settes eksakt etter snor slik at rennene ble pinlig rette.

 

Peder Solberg født i 1878 ("Gamle Peder" Solbergs barnebarn) bruker handemakta.

 

Den skremmende predikanten. "Æ går for Gud".

 

Tæring og tragedie - det ubegribelige. Da " Gamle Peder " Solbergs eneste sønn Aabert døde i 1879 ( 29 år og nygift) ble klokkene stoppet, speilene tildekket og rommene malt. Den usedvanlig flotte kona sitter igjen med nyfødte Peder (født 1878) og sort sørgebånd rundt armen. Gamle "Ane" (født i 1805) gir henne da et ultimatum.

 

Peder "Kær" Solberg født 1766 (" Gamle Peder " Solbergs oldefar ) med det store lyte(handicap) - på fest, på bjørnejakt og på husmannsplassen.

 

Gammel, storslagen julefeiring - og eventyrlig stemning på einbølt gård.

 

Hverdagsliv – skogsdrift og fjøsstell – mat og matskikker -- husflid – jakt/fiske.

 

De gamle bygdehistorier.

 

Sagn, varsler og ritualer.

 

Besse Solberg kommer tilbake (det går ikke stillferdig for seg) etter å ha vært kanonskytter på Tordenskiolds skip i Dynekilen – og etter å ha drevet bordell.

 

Ånen Solbergs hårde heiegårdsliv med 8 døde barn, 1 død kone, ildebrann mv. Han var født i 1792 og " Gamle Peder " Solbergs far ".

 

Auen Solbergs ( født 1732 ) hårde heiegårdsliv med faren Peder som døde under mystiske omstendigheter, moren Signe som ble så forskrekkelig innssjuk (sinnsyk), skrubb (ulv) og bjørn som pga. hårde vintere trengte inn rundt bygningene. Bl.a. stod han frem på tinget i 1755 og fortalte at bjørnen nå hadde slått i hjel 3 hester på heiegården. En av bjørnene ville sågar slå seg inn i hus. Og hans eneste sønn blir født med et forskrekkelig lyte (handikap). 

 

Torkel på Heia, Lars i Aasen og gammeltfolk fra begrenda m. fl. kommer på kveldsbesøk - forteller bygdenytt og fra barndommen.

 

Bakstekoner i bygda, bygdeslaktere, "bygdetannlege".

 

Livet på bygdas bedehus (ikke så kjedelig som du kanskje tror), skytterhuset og bygdas skolehus.