Solberg
Heiegård – eksempel arrangement.
Ca kl . 19 00. Avgang Kristiansand sentrum i minibusser
Ca kl. 19 25. Ankomst Solberg Heiegård (pyntet heiegård med parafinlamper
mv.)
- Varm
rødvinstoddi serveres på gårdstunet
-
Omvisninger i det gamle, autentiske heiegårdslivet
fra 1700 -og 1800 tallet. Til sammen er det hele 18 rom.
Inkludert i omvisningene får også gjestene oppleve den utsøkte
stemningen/varmen i en laftet vedfyrt badstue. Besøk også i det imponerende
festlokalet Gildesalen (se omtale annetsteds). Se gigantiske treknuter,
bjørnevåpen, sjeldne langbord, vevgang, kubbestoler,
brudekrone og mengder av annet originalt innbo, utstyr og redskaper fra 1700 og
1800 tallet. I motsetning til museum er bygningene ikke flyttet på, innboet er
ikke samlet inn fra andre steder og historien er rotekte fra flere hundre år.
Omvisningen foretas av eieren av Solberg Heiegård som er 10. generasjon i rett
linje på gården siden år 1728 og som har detaljkunnskap om det gamle, ofte
svært dramatiske livet på heiegården.
Ca. kl.
20. 30. I Storstua servering av 3 retters tradisjonsrik middag på langbord (her er peis, langbord, framskap
fra 1700 tallet, furutre inne i stua, bjørnevåpen mv.)
- Forrett
- Varm
hovedrett. Nepespa. Røkt lamme-/sauelår
med kålrabi og poteter. Alt i en jevning. Hjemmebakt,
utsøkt flatbrød og lefser med gårdssmør. Hovedretten er kjøttrik og gjestene
får servering til de er mette.
- Trollkrem
el. til dessert.
- Til
middagen serveres rødvin, hvitvin, pils, mineralvann og lettøl eller
heiegårdens eget kildevann.
- Gjestene
holder underveis sin underholdning. Eksempelvis taler, sang, sketsjer/vitser,
instrumenter. Vi har også julenisseutstyr dersom en av gjestene vil være nisse
osv. Bruk fantasien.
- Eieren av
Solberg Heiegård kommer ned i Storstua etter middagen og forteller gammelt fra
gården inkludert et par historier av den lettere sorten.
Ca kl.
22. 15. I Gamlestuene (nærmere 200 år gamle – stemning med
peis, parafinløkter og gammelt innbo)
Servering
av 1 glass cognac eller 1 glass likør. I tillegg
kaker, bl.a. kransekaker - og kaffe.
(Ønsker
gjestene lengre tid i Gildesalen kan cognac/likør/kaker/kaffe tas ved middagsbordet i Storstua -
ikke i Gamlestuene. Start i Gildesalen ca. kl. 22.30.
Vennligst gi beskjed om denne eventualitet.)
Ca. kl.
23. 00. I Gildesalen . Dans, musikk, bar.
Ca kl.
00 30. Avgang fra Solberg Heiegård i minibusser