BESØK PÅ SOLBERG HEIEGÅRD

Stemninger, opplevelser, bevertning og kultur

Gildesalen - et imponerende festlokale (se beskrivelse under fanen, Gildesalen).

Solberg Heiegård er i dag restaurert og bygget opp til en unik kulturseverdighet. Gården er av de gamle, utdøende heiegårder på heia fra den gang ferdselen gikk her oppe og næringsgrunnlaget ble hentet fra heiområdene. Neppe noe annet sted på Sørlandet kan fremvise det gamle heiegårdslivet bedre enn Solberg Heiegård. Gjestene blir vist rundt i hele 18 gamle rom som via det gamle, originale innbo og utstyr viser heiegårdslivet fra 1700 - og 1800 tallet på en imponerende måte. Historien/dagliglivet er kjent i mangfoldige ættledd tilbake og dagens eier som viser gjestene rundt er 10. slektsledd i rett linje på gården siden år 1728. Solberg Heiegård er eneste gård på Sørlandet som er skrevet en stor dokumentarroman om - og tilsvarende eneste gård som er godkjent skiltet som severdighet på europavegen.

Solberg Heiegård ligger kun ca. 25 min. kjøring fra Kristiansand sentrum. Velg transport mellom privatbiler eller en hyggelig/sosial tur med minibuss(er). En annen fordel med å kjøpe en opplevelsespakke på Solberg Heiegård er at gjestene får en sosial opplevelse samlet i stedet for at man som på byen spres rundt forbi og alt blir som en vanlig kveld på byen. "Selskapslokalene" på Solberg Heiegård holder også et kultur-/kvalitetsnivå du skal lete lenge etter så ikke undervurder hvilken positiv effekt en slik opplevelse vil ha på ansatte, styremedlemmer, kunder og venner.

Heiegården er fullstendig tilrettelagt for de fleste typer arrangementer med mange parkeringsplasser, stort gårdstun med utemøbler, kjøkken godkjent næringstilsynet, flere toaletter mv. Ulike aktiviteter/underholdning kan tilknyttes arrangementene.

Tradisjonsrik mat står på menyen - og øl, vin, mjød og brennevin serveres.

Gjestene kan få alt fra enkle retter til flere retters middag – selvsagt servert på langbord. Ref. under fanen; Forslag til meny.

I Storstua er plass til opptil ca. 50 gjester, i Gamlestuene er også plass til opptil ca. 50 gjester, og i Gildesalen er plass til over 50 gjester. På grunn av at gjestene skal få en samlet opplevelse på gården – bl.a. at alle spiser middag i samme rom – er maksimum antall gjester på en gang ca. 50.

Under fanen Eksempel - arrangement er beskrevet den arrangementstypen som er hyppigst benyttet på heiegården.

 

Styremøte/julebord på Solberg Heiegård med 1700-talls langbord og framskap. Bjørnevåpen og andre spesielle ting danner kulissene. Heiegårdsnissen er på besøk og han er misfornøyd med at ikke julegrøten er satt ut på storlåven. Og tenk – han klager også på at det ikke sitter damer uti den gamle badstua.

 

 

Badstua ja, - 1600 talls, laftet badstue med vedfyr, benker, parafinlamper, stamp. For at gjestene skal få oppleve den utsøkte varme og lukt fyres alltid badstua opp før gjestebod. Lørdagen og spesielt juleaften(på dagen) var det badstue-/laugedag på heiegården. Da kunne det også høre med sterkt i glassene.

 

Storstua. I over ett år har gjestene nøye planlagt arrangementet - et av livets aller største høydepunkt. Et livsminne. Om tre timer kommer nærmere 50 staskledde gjester til gårds, noen av dem svært langveis fra. Kan du fornemme stemningen?